22 Nisan 2008 Salı

Online Gaming


Onlie Gaming nedir? Türkiyedeki online gamer sayısı ne durumda? Bu oyunların asıl amacı firma sahiplerine para kazandırmak mı yoksa başka amaçları da var mı?
Türkiye de online gamer sayısı gün geçtikçe artıyor. Eskiden mahallede top oynardık, fuarda koşardık, saklambaç, yakartop, ortada sıçan gibi oyunlar en rabet gören oyunlardı. Şimdilerde gençler daha çok bilgisayar başına vakit harcıyor. Yavaş yavaş single player oyunlar da etkisini azalttı. Dönem ONLINE GAMING dönemi!
Online game leri (internet üzerinden oynanan oyunlar) basitçe arkadaşlarınızla belli serwer lar üzerinden oynanan oyunlar olarak özetleyebiliriz. Türkiyede de dünyada olduğu gibi popüleritesi artan bi sistem. Ilk online gaming heralde "Ultima Online" dır Türkiyede. Insanlar saatlerce bilgisayar başında bu oyunu oynadılar, oynamaya devam ediyolar. Sonu olmayan ve aklınıza gelebilicek herşeyi yapabilceğiniz oyunlar bunlar. Kendi karakterinizi geliştirip ister RP yaparsınız isterseniz adam kesersiniz. Aslında asıl amaç egoları tatmin etmektir bu oyunda. Buna benzer türkiyede tavan yapmış bir oyun daha: World of Warcraft. Bu oyun da online oynanan grafik harikası ve oyuncuyu makina başına bağlayan ve şu anda Türkiye deki en tutulan oyun. Aslında amaçlar nerdeyse aynı ego tatmini ve RP.
Mesela Blizzard abimiz Wow dan İNANILMAZ büyük paralar elde ediyor. Mesela oyunu orjinal almak zorundasınız ve her ay oyuna 18 avro para yatırmak zorundasınız. Bu oyunun da dünya çapında Nmilyon kullanıcısının olduğunu düşünürsek birileri çok zengin oluyor diyebiliriz.


Asıl sorulması gereken soru acaba bu oyunların amacı firmaların kar etmesi mi yoksa altında başka gizli amaçları da var mı?
Bana kalırsa var. Bu oyunu oynayan gençler okullarında başarısız oluyorlar, dünyadaki gelişmeleri bırak kendi hayatındaki gelişmelerden bile bir haber oluyorlar, asosyallikte tavan yapıyorlar, arkadaş çevresinde uyumsuz oluyorlar. Günün 6-10 saatini makine başında geçiren gençlerden bahsediyorum (sırf genç demek haksızlık olur, 40 yaşında oynayan abilerimiz de var). Bence bu oyunlar (*paranoya ya bağlar*) insanları güncel olaylardan soyutlamak için yapılan ve para kazanmaının ikinci planda kaldığı küresel projelerdir, pazarlama harikaları dır. Insanlar tüm dikkatlerini makinaya versinler ki bazı devletler ve dünyayı kontrol eden firmalar istediklerini al altından kolayca yapabilsinler. İnsanlar da ne olup bittiğini anlamasın, değimi yerindeyse level kassınlar.
Peki ne yapmak lazım? Eğer her ikisini de (oyun, hayat) bir arada götürebiliyorsak süper olur ama oyunun sonuçları fena hale gelirse acilen bırakmak lazım.

Erkal Ipek

1 yorum:

Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

Komplo teorisi gibi görünüyor ama son zamanlarda o kadar çok komplo teorisi gerçek oluyor ki, neden olmasın diye bir düşünmek lazım.

Çok tehlikeli ve bir o kadar da çekici bir dünya olduğu konusunda hemfikiriz ama herhalde :)