10 Nisan 2008 Perşembe

CO2 Emisyonları ve Küresel Isınma

CO2 Emisyonları ve Küresel Isınma

Son yıllarda oldukça sık duymaya başladık bu sözleri.Küresel ısınma konusu aldı başını gidiyor ve bu tüm dünyayı ilgilendiren bir konu. Otomobiller de bunun en büyük suçluluarı olarak gösteriliyorlar ve ben buna sinirleniyorum açıkcası bir otomobil tutkunu olarak. Olabildiğince az otomobil olması, spor otomobillerin azalması, CO2 emisyonu düşük arabalar olması isteniyor.Toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi öneriliyor vs...

Ancak bazı konular es geçiliyor bence; uçaklara bakalım. Kişisel online emisyon hesaplamaları, Londra Heathrow’dan Frankfurt’a otomobille 10 kez gidip geldiğinizde, emisyon değelerlerini uçağa göre üçte iki oranında azaltmış olduğunuzu söylüyor.

Buna rağmen hükümetler havaalanlarına yatırım yapmak konusunda gayet karalılar.

Spor araba sahiplerine sinirlenmemeli kimse, bir uçakta 860 km/s hızla ilerlerken arkanızda bıraktığınız CO2 yi düşündüğünzde daha iyi anlarsınız.

Avrupa Birliği yeni emisyon kurallarıyla otomobil endüstrisine zor anlar yaşatacak bu çok açık. Bu yüzden çevreci ve CO2 emisyonları daha düşük motorlu araçlar için üretim çalışmaları sürüyor. Otomobil pazarının bu yöne doğru ilerlediği daha doğrusu ilerlemek zorunda oluğu kesin. Kilogram olarak hafif otomobiller üretilmeye çalışılıyor fakat tüm bunlar için belkide bazı şeylerden ödün vermek zorunda kalınabilir; konfor , güvenlik, işçilik kalitesi gibi. Tüm bu yeni emisyon kuralları otomotiv sektörü için geçerliyken uçaklar için hiçbir sorun yok ortada. Onlar istedikleri kadar CO2 saçabilirler hala.

Neredeyse şöyle bir sonuç çıkıyor ortaya : Eğer 2008 de uçağa bir kez bile daha az binerseniz dünya için iyi ve faydalı bir şey yapmış olursunuz.

1 yorum:

Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

Hmm, hiç bu açıdan düşünmemiştim.