22 Nisan 2008 Salı

Bilgisayar Alımı


"Bilgisayar, herkezin dilinde olan mükemmel teknoloji harikası, hayatımızın olmazsa olmazlarından saydığımız bilişim harikası, sudan ekmekten farkı kalmayan übermanyak alet!!!" diye tanımlıyor Erkal İpek(!) bilgisayarı. Peki bilgisayarı alırken nelere dikkat edilmeli?
Teknoloji bilindiği gibi inanılmaz hızlı ilerliyor ve insanlar bu hıza ayak uyduramıyorlar. Kendimden örnek vermek gerekirse 4 sene önce 1500 papel e aldığım bilgisayarın şu andaki piyasa değeri monitörüyle birlikte en fazla 250 papel. Hatta annemin geçen sene ucuz olsun diye düşük kalite aldığı Laptop un değeri %45 düştü. Bu inanılmaz ilerlemede iki seçenek var: ya eski performans düşük kalitede bilgisayar alıp her yıl upgrade yaıpcaz ya da imba bir bilgisayar alıp 2 seneden sonra upgrade yapıcaz.

Düşünücek olursak şimdiden güzel bir bilgisayar almak daha mantıksız geliyor çünkü bugün aldığım bir MSI NX6800GTS T2D256E-HD-OC DX10 PCIEX ekran kartının fiyatı 350€'ysa 3 ay sonra bunun fiyatı nerden baksak 150€ ya düşücek.
"Ya ben bilgisayardan anlamam bana hazır bilgisayar lazım" diyenlerin sesleri kulaklarda çınlar oldu. Markalara güvenmek heralde en son seçenek olurdu bilgisayar sektöründe. Mesela Casper ın kendi topladığı hazır bir makinaya normalden %30 fazla para vermek mümkün. Kendi bilgisayarımı almadan önce baya araştırma yapmıştım.

Sonuç olarak kendi bilgisayarınızı kendiniz toplayın. Eğer bilgisayardan anlamıyorsanız birilerinden yardım alın. Hem daha ucuz hemde daha üstün performanslı olucaktır.

3 yorum:

Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

Ben de kişisel olarak toplanmış bilgisayarlardan yanayım, ama işte bir çok insanın etrafında bu işlerden anlayan birileri olmadığı için abuk sabuk konfigürasyonlara razı oluyorlar.

Evren BAYSAN dedi ki...

Teknolojiye savaş açmış insan olarak,toplamaya karar verdiğim bir bilgisayarda yardım alacağım ilk insan Erkal İpek.

Erkal dedi ki...

Aslında insanların bu bilgisizliğinden çok güzel yararlanılabilir ama neeyse :D